Bublifuk

07.01.2025 17:06

Níže najdete recept na koncentrovaný „bublifuk“, který by měl zajistit odolnější bubliny. Díky přidanému cukru a glycerinu budou bubliny pevnější, pomaleji prasknou a lépe odolají větru či mrazu – což je ideální pro focení zamrzajících bublin.


Ingredience

  • 250 ml (1 hrnek) destilované nebo převařené vody
    (Destilovaná/převařená voda pomůže omezit nečistoty a tím zlepšit kvalitu bublin. Pokud ji nemáte, použijte běžnou pitnou vodu.)

  • 50 ml (asi 3–4 polévkové lžíce) kvalitního jaru na nádobí
    (Čím koncentrovanější jar, tím lépe. Dobře funguje např. Fairy nebo Pur.)

  • 1–2 lžíce glycerinu
    (Glycerin zlepšuje pružnost a pevnost bublin. Dá se koupit v lékárnách, drogeriích či obchodech pro cukráře. V krajním případě ho můžete nahradit glukopurem či kukuřičným sirupem.)

  • 1–2 lžičky cukru
    (Cukr bubliny ještě více „ztuží“, aby se neprotrhly tak snadno.)


Postup

  1. Předehřejte vodu na vlažnou teplotu (pokud není destilovaná, můžete ji předem krátce převařit a nechat vychladnout).

  2. Rozpusťte cukr: do vlažné vody nasypte cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

  3. Přidejte jar: pomalu vmíchejte jar, snažte se zabránit nadměrnému pěnění (používejte ideálně lžíci nebo tyčinku, ne metličku).

  4. Přidejte glycerin: vmíchejte jej opatrně, opět se vyhýbejte nadměrnému pěnění.

  5. Nechte „uzrát“: roztok nechte alespoň několik hodin (ideálně 12 až 24 hodin) odstát na chladném místě. V této fázi se ustálí povrchové napětí a bubliny pak vydrží déle.

  6. Použití při mrazu: pokud chcete fotit zamrzající bubliny, je dobré mít roztok i mýdlovou „foukací“ pomůcku také vychlazené (např. venku nebo v lednici). Příliš teplá tekutina by mohla bubliny zbytečně zahřát a snížit šanci, že zůstanou dlouho neporušené.


Tipy pro focení zamrzajících bublin

  • Vybírejte si mrazivé, ale relativně bezvětrné počasí (ideálně teploty pod -7 °C a slabý vítr).
  • Pokud nefouká, můžete bublinu opatrně posadit na předem zvolený podklad (například na zmrzlý sníh nebo chladnou hladkou plochu).
  • Trpělivost je klíčová – bublina se začne srážet (tvořit ledové vzory) postupně, což je skvělá příležitost na časosběrné fotky.

Díky těmto krokům získáte vysoce koncentrovaný a kvalitní bublifuk, který by měl udržet bubliny neporušené dostatečně dlouho na to, abyste mohli zachytit efektní snímky zamrzajících bublin. Hodně štěstí při focení!